1394/7/14 سه‌شنبه

وسعت و موقعیت جغرافیایی

 شهرستان لامرد با مساحت 3932 کیلومتـرمربع درفاصله 446 کیلومتری از مـرکز استان در جنوبـی ترین نقطه استان فارس و همجوار با دو استان هرمزگان و بوشهر واقع شده است. از شمال با شهرستان لارستان از جنوب و شرق با استان هرمزگان، از جنوب غرب با شهرستان مهر و استان بوشهر همسایه می باشد.
 
 وضعیت آب و هوایی لامرد
 
شهرستان لامرد از نظر آب و هوایی جزء مناطق گرم و خشک محسوب می شود. حداقل درجه حرارت صفر و حداکثر آن در تابستان به 50 درجه سانتیگراد می رسد . گرم ترین ماه سال مرداد با معدل 26/34 درجه سانتیگراد و سردترین ماه ، دی با معدل 06/13 درجه سانتیگراد   است . متوسط بارندگی دراین شهرستان 1/234 میلیمتر در سال است که باویژگی بارش سیل آسا در مدت کوتاهی از سال ( سه ماه در سال ) رخ می دهد وحداکثر بارندگی ( حدود70% ) در ماههای دی و بهمن و حداقل بـارندگی نیز در شهریور ماه است . حداکثر رطوبت نسبی شهرستان 56 درصد و حداقل رطوبت نسبی نیز 20 درصد است
 
 تقسیمات کشوری :
 
از نظر تقسیمات کشوری شهرستان لامرد به سه بخش به نام های مرکزی ، اشکنان ،‌علامرودشت ،7 دهستان ، 4 نقطه شهری و تعداد142روستا ، تشکیل شده است که از این تعداد بخش
 
پیشینه تاریخی:
 
درخصوص سابقه تاریخی به دو رشته آثار نوشتاری و غیر نوشتاری می توان اشاره کرد که به نوعی مبین قدمت قابل توجه تاریخی این منطقه است. بر اساس آثار نوشتاری نظیر فارسنامه ناصری، آثار جعفری از محمد خورموجی و امثال آن دست کم سابقه ای پانصد ساله یعنی از زمان صفویان تاکنون می توان برای لامرد ذکر کرد. اما واقعیت آن است که مطابق آثار باستانی بجا مانده، قدمت حیات و سکونت و فعالیت در این خطه بسیار بیشتر از پانصد سال است. همچنین بنا بر شواهد تاریخی و آنچه معمرین گفته اند گروهی هزار نفری از قبایل دامدار کهکلویه و بویر احمد به رهبری ملا فریدون در پی سیاست های کوچ عشایر در زمان شاه عباس اول به این سرزمین مهاجرت کرده اند که از لحاظ فرهنگ و زبان با مردم ناحیه لرستان شباهت های فراوانی دارند.
 
  زبان ومذهب :
 
زبان رایج در لامرد فارسی همراه با لهجه محلی است که در بخشهای مرکزی و علامرودشت تشابهاتی از نظر لهجه با لهجه بوشهری و زبان لری وجود دارد . مردم بخش اشکنان نیزاز لهجه خاص خود که مشابه با لهجه مردم لارستان است استفاده می کنند.           
100درصد جمعیت این شهرستان را مسلمانان تشکیل می دهندکه95درصد آن شیعه و5درصد اهل تسنن هستند.        
 
جمعیت و نیروی انسانی:
 
شهرستان لامرد در سال 1365جمعیتی بالغ بر 47358 نفر معادل 5/1 درصد جمعیت استان را به خود اختصاص داده است.
 
در سرشماری سال 1375 جمعیت به 62976 نفر افزایش یافته که نسبت به سرشماری سال 1365 نرخ رشد سالانه آن معدل 64/1 درصد و 89/2 درصد جمعیت کل استان را در این دوره شامل بوده است. 2/43 درصد جمعیت در سال 1375 در نقاط شهری و 99/56درصد در نقاط روستایی ساکن بوده اند.
 
براساس سرشماری سال 1385 نیز جمعیت شهرستان لامرد‌78692 نفراست که از این تعداد 36217 نفر در مناطق شهری و 42452 نفر در روستاها سکونت دارند. براین مبنا 46 درصد در چهار نقطه شهـری ( لامرد ، اشکنان ، اهل ، علامرودشت ) و 54 درصد نیز در روستاها سکونت دارند . طبق سرشماری فوق درصد جمعیت شهرستان نسبت به استان 8/1 درصدمی باشد.
 
براساس این سرشماری ، بخش مرکزی با 44713 نفر بیشترین جمعیت را در خود جای داده است . بخش اشکنان با 18890 نفر و بخش علامرودشت با 15066 نفر در رتبه های بعدی قرار دارند.
 
اوضاع فرهنگی ، اجتماعی :
 
مردم شهرستان لامرد از مکتب حیات بخش اسلام الهام گرفته که پیرو مذهب سرخ شهادت و عشق تشیع اند . تنها در یک نقطه شهرستان پیروان اهل تسنن سکنی دارند که تعداد آنها بسیار اندک می باشد . تعصب قومی مذهبی یکی از ویژگیهای بارز مردم خونگرم لامرد می باشد که به تبع آن پایبندی خود را به نظام مقدس جمهوری اسلامی و طرفداری از مقام عظمی ولایت باحضور گسترده در صحنه ها و مناسبتهای مختلف انقلاب و جمهوری اسلامی با تقدیم 221 نفر شهید ، 21 نفر آزاده ، 666 نفر جانباز و اعزام 12000 نفر رزمنده به جبهـــه های حق علیه باطل و حضور و مشارکت مستمر در عرصه انتخابات به اثبات رسانده اند.
 
خصلت دیگری که مردم شهرستان لامرد را از سایر شهرستان های استان فارس متمایز می کند مشارکت آنها در احداث مراکز دینی نظیر مسجد و حسینیه، مراکز آموزشی و فرهنگی همانند مدارس و دانشگاهها، مراکز بهداشتی و درمانی شامل خانه بهداشت، بیمارستان فعالیتهای عمرانی بویژه راه و فرودگاه می باشد. این ویژگی موجب تسریع در توسعه زیرساخت های شهرستان در گذشته شده است. امروزه می توان با بهره مندی از این پتانسیل و هدایت سرمایه های افراد خیر به سرمایه گذاری در بنگاههای اقتصادی و واحدهای تولیدی متناسب با شرایط جدید شهرستان هم زمینه اشتغال مناسب و هم فرصت اقتصادی برای خیرین فراهم نمود.
 
 اماکن تاریخی و گردشگری :
 
در شهرستان لامرد تاکنون تحقیقات جامعی پیرامون شناسایی آثار تاریخی و باستانی صورت نگرفته است ولی براساس اطلاعات جمع آوری شده اماکنی در شهرستان وجود دارد که دارای قدمت بسیاری است و نشانگر هویت فرهنگی این جامعه است .
 
1- مرقد سید میراحمد فرزند شاه سیف الله قتال معروف به پیرکامل از صوفیان قرن هشتم هجری در روستای کال از توابع بخش اشکنان
 
2- مرقد میر احمد فرزند شاه سیف الله قتال مشهور به سید جلال الدین در روستای کال
 
3- جوهای سنگی ، قنات و پل ساروجی با چهل ستون طاقی از سنگ تراش به سبک اماکن دوره ساسانیان در حدود 10 کیلومتری روستای کال
 
4- تاسیسات علی خانی مربوط به علی خان اشکانی شامل : حمام ، مسجد ، قلعه و آب انبار مربوط به دوره قاجاریه
 
 5- آثار آتشگاههای مربوط به دوره ساسانی در روستای رکن آباد از توابع بخش اشکنان
 
6- آثار سد و آسیابهای دوره ساسانی در روستای رکن آباد
 
7- قبر سید محی الدین معروف به محیا در روستای کال ، نامبرده شاعر قرن یازده است که فایز دشتستانی از شعرهای ایشان تقلید می کند.
 
8- باغ خضرویه دارای رشته قنات ، کتیبه و نوشته در هشت کیلومتری غرب علامروشت
 
9- قریه سبز پوش باسنگ قبرهایی از قرن هفتم هجری در علامرودشت
 
10- قبرشاه فرج الله دارای شجره نامه در روستای کهنویه از توابع بخش علامرودشت
 
      بجز آثار فوق آثاردیگری هم وجود دارد که یا شناسایی نشده و یا در مورد قدمت آنان تحقیقی صورت نگرفته است و تعدادی از ابنیه های فوق بعلت عدم رعایت اصول نگهداری در حال تخریب بوده و نیاز به مرمت و باز سازی دارند.
 
نهر آب و باغات لاور خشت،چشمه آب گرم آب باد نیزاز مناظر طبیعی شهرستان است همچنین بازار دهشیخ جلب کننده تعداد زیادی مسافر است که در زمستان هوایی مطبوع دارد.
 
اوضـاع اقتصـادی
 
کشــاورزی :
 
سطح زیر کشت محصولات سالانه و دائمی شهرستان لامرد اعم از دیم و آبی 12942 هکتاراست که به نسبت مجموع اراضی شهرستان اعم از قابل کشت و غیرقابل کشت حدود 4 درصد از اراضی شهرستان قابل کشت هستند. این میزان کم اراضی حاصلخیز بعلت ویژگی های اقلیمی شهرستان لامرد است، ‌نبود آب و خاک مناسب و اقلیم خشک ، در کل کشاورزی منطقه را دچار پژمردگی نموده است . از مجموع 12942 هکتار سطح زیرکشت شهرستان لامرد ، میزان 4729 هکتار آبی و 10151 هکتار دیم است و بیشترین سطح زیرکشت نیز به گندم با 7810 هکتار اختصاص دارد .
 
اراضی حاصلخیز شهرستان نیز در سه بخش مرکزی و اشکنان و علامرودشت بطور مساوی وجود دارند و تعیین یک بخش بعنوان قطب کشاورزی امکان پذیر نیست چرا که در هر بخش حدود 5000 هکتار اراضی قابل کشت و حاصلخیز وجود دارد .
صنعت :
 
قبل از پیروزی انقلاب اسلامی به دلایلی چون عدم وجود امکانات زیربنایی ، عدم شناخت قابلیتهای منطقه ،‌عدم تناسب سطح تقسیماتی منطقه با وسعت وجمعیت آن سبب شده بود که هیچگونه زمینه صنعتی در لامرد بوجود نیاید و تا دهه 1350 هیچ اثری از واحدهای تولیدی حتی به شکل سنتی آن نیز یافت نشود. خوشبختانه پس از پیروزی انقلاب اسلامی و تبدیل بخش لامرد به شهرستان ،توجه و دلسوزی مسئولین محلی و حمایت دولت خدمتگزار و به دنبال آن فراهم شدن زیرساختهای اولیه اقتصادی، وجودمعادن غنی گازدر شهرستان ،مجاورت با منطقه عظیم اقتصادی عسلویه و پالایشگاه پارسیان ، حضور فعال سرمایه گذاران بخش خصوصی ، شرایط بالقوه ای هستند که زمینه را جهت تبدیل شهرستان لامرد به یک قطب صنعتی فراهم کرده است.
 
آنچه از مطالعه طرح های موجود و آینده شهرستان لامرد استنباط می گردد تحول عظیمی است که از بعد اقتصادی در آینده نزدیک درلامرد رخ خواهد داد . موقعیت استراتژیکی شهرستان لامرد در مجاورت بنادرجنوبی و ساحل ، وجود منابع عظیم گاز ، تاسیس و راه اندازی پالایشگاه گازی پارسیان در جوار این شهرستان ، نزدیکی به پالایشگاه بزرگ عسلویه و دسترسی آسان به آب های آزاد خلیج فارس ، تاسیس کارخانه سیمان وکارخانه ذوب آلومینیوم جنوب، سایت صنایع انرژی بر و صنایع پایین دستی واحدهای فوق الذکر از عواملی هستند که منطقه را به یک قطب اقتصادی صنعتی استان فارس تبدیل خواهد نمود و می تواند نقطه جهش فارس به سمت توسعه و پیشرفت باشد به شرطی که مسئولین محلی واستانی مطابق پتانسیل ها و توانایی های منطقه ، حمایت لازم و برنامه ریزی مطلوب داشته و روز به روز بر تقویت بنیان های اقتصادی و زیرساختهای اولیه آن همت گمارند .
 
 
 
ناحیه صنعتی :
 
به منظور آماده سازی و فراهم کردن بسترکار برای سرمایه گـذاری و استفاده بهینه از امکانات و صرفه جویی در زمینه آماده سازی ، برق رسانی و خدمات ، در سال 1369 توسط جهاد کشاورزی ناحیه صنعتی تاسیـــس که در زمینی به مساحت 12 هکتار در سال 1376 به بهره برداری رسید . اکنون 3 واحد تولیدی فعال ، 8 واحد در دست احداث در این ناحیه وجود دارد و تاکنون تعداد 25 قطعه از اراضی آن به متقاضیان واگذار شده است . در طرح توسعه این ناحیه نیز حدود 8 هکتار دیگر آماده سازی شده که مجموعاً مساحت آن به 20هکتارمی رسد این ناحیه برای واگذاری زمین به صنایع کانی غیرفلزی و سلولزی با محدودیت مواجه است .
  
شهرک صنعتی :
 
شهرک صنعتی لامرد در زمینی به مساحت 20 هکتاردر کمارجی زنگنه واقع در غرب شهر لامرد واقع است و تا امروز اقدامات تملک واخذ سند رسمی آن ، حفر یک حلقه چاه آب و موتورخانه ، آماده سازی و تفکیک وخیابان کشی آن صورت گرفته است و آب و برق آن نیز تأمین گردیده است.
 
 کارخانه سیمان لامرد:
 
گسترش روز افزون ساخت و ساز های مسکونی و صنعتی در استان فارس و مناطق مجاور بویژه در منطقه ویژه عسلویه، نیاز به تأمین مصالح مورد نیاز و مواد اولیه مصرفی را ضروری می سازد به همین دلیل با همت شرکت توسعه سرمایه گذاری جنوب و همکاری استانداری فارس و علاقه مندی بخش خصوصی این واحد تولیدی با حجم سرمایه بالغ بر 1500 میلیارد ریال با مشارکت سرمایه گذاران خارجی و داخلی با ظرفیت تولید 3800 تن در روز با پیمانکاری شرکت خدمات مهندسی سیمان فارس و خوزستان در کیلومتر 35 جاده لار اشکنان غرب روستای کشکو در حال احداث می باشد.
 
در مرحله ساخت 8400 نفر نیز مشغول به کار شده و می شوند و در دوران راه اندازی حدود 400 نفر مشغول به کار خواهند شد. همچنین پیش بینی می شود در حدود دو هزار نفر به طور غیر مستقیم به کار گرفته شوند.
 
کارخانه ذوب آلومینیوم جنوب:
 
 این واحد تولیدی با میزان سرمایه گذاری 6/1 ملیارد دلار با ظرفیت تولید یک میلیون تن در سه فاز با مشارکت شرکت خارجی (چینی) در شمال فرودگاه لامرد احداث خواهد شد در حال حاضر برق و آب و مطالعات زمین شناسی ،فنس کشی، احداث ساختمان اداری مسکونی در شهر لامرد، جاده دسترسی به جاده اصلی لامرد به شیراز آن انجام شده است. امید می رود با احداث و راه اندازی آن زمینه اشتغال بیش از 4 هزار نفر فراهم شود.
 
شهرک صنعتی صنایع انرژی بر:
 
شهرک صنعتی صنایع انرژی بر در زمینی به مساحت 1700 هکتار در نزدیکی کارخانه آلومینیوم از مصوبات سفر ریاست جمهوری است که در جلسه مورخه 31/1/86 هیات محترم دولت به استان فارس تصویب گردید .
 
سایت صنایع انرژی بر به عنوان قطب رشد در مطالعات مکان یابی صنایع انرژی بر از مزایای مکانی بدین شرح : قرار گیری در مرز استان های فارس و هرمزگان ، نزدیکی به سایت گازی عسلویه ، وجود گاز شیرین و ... برخوردار است . برنامه توسعه و استقرار صنایع انرژی بر در پهنه های کوشکنار - لامرد با هدف ایجاد چشم اندازی مناسب برای یک قطب رشد صنعتی وزیستگاهی با سمت گیری توسعه پایدار اقتصادی ، اجتماعی فرهنگی تهیه شده است . از اهداف این طرح:
 
 1- تولید فولاد برابر 10 میلیون تن در سال که معادل 3/18 در کل هدف پیش بینی شده تولید فولاد کشور تا سال 1404 است .
 
2- هدف تعین شده برای تولید آلومینیوم 2/1 میلیون تن در سال است .
 
3- پیش بینی می شود در منطقه کوشکنار - لامرد 10 واحد یک میلیون تنی سیمان تا سال 1404 ایجاد شود .
 
فعالیت های صنعتی پیش بینی شده در منطقه استقرار صنایع انرزی بر موجب اشتغال 50 هزار نفر خواهد شد . همچنین 25000 نفر در بخش خدمات مستقیم مربوط به صنایع مزبور فعال خواهند شد.
 
این طرح در سال جاری با اعتباری حدود 95 میلیارد ریال فنس کشی ، احداث جاده اطراف و تملک زمین آن در حال انجام می باشد .
 
صنایع دستی :
 
صنایع دستی لامرد شامل خورجین بافی،گلت بافی،حصیربافی،سیاه چادر،رخ بافی،سفره بافی،طناب بافی، گلیم،قالی، است. بعضی از این صنایع دستی فقط در قسمت عشایر مشاهده می شود.
 
تعداد افراد آموزش دیده شهرستان در رشته های صنایع دستی در سال 83 ،45 نفر می باشد که 65/0 درصد از کل آموزش دیده دراستان را تشکیل می دهد.
معدن:
 
     در سالهای اخیر با تحقیقات انجام شده منابع و ذخائر ارزشمندی در شهرستان لامرد کشف شده است و برخی از آنها نیز در حال بهره برداری است . سه منبع عظیم گاز طبیعی ،‌ معادن عظیم سیمان و معادن گچ را می توان از منابع مکشوفه شهرستان لامرد نام برد :
 
الف-منابع گاز:
 
1-     حوزه گازی تابناک ( تراکمه )
 
       میدان عظیم گازی تابناک از نظر جغرافیایی در جنوب شهر لامرد و جنوب شرقی میدان گازی عسلویه غربی در ناحیه ای صعب العبور کوهستانی قرار دارد.
 
       این میدان ، بزرگترین میدان گازی کشف شده پس از انقلاب درخشکی و بزرگ ترین میدان گازی شیرین در طول تاریخ اکتشافی ایران است . میدان تابناک دارای 16 تا 18 بشکه مایعات گازی در هر میلیون فوت مکعب گاز است و هرچاه توان تولید روزانه 50 میلیون فوت مکعب گاز را دارد و در مجموع نیز توان تولید روزانه این میدان بین 5/1 تا 2 میلیارد فوت مکعب گاز است . مایعات گازی قابل استحصال آن هم بین 24 تا 32 هزار بشکه در روز است ارزش این میدان با فرض قیمت مایعات گازی ( 20 دلار در بشکه ) و گاز ( به ازاء هر میلیون )) B.T.u معادل 75 سنت ) حدود 5/16 میلیارد دلار است . ویژگی اصلی این میدان علاوه برذخیره خوبی که دارد شیرین بودن گاز آن است که نیاز به تاسیسات شیرین سازی ندارد.
 
 2-مخزن گازی شانول ( کوه خلیلی )   
 
تاقدیس شانول شمالی ترین نقطه شهرستان لامرد حد فاصل شهرستان لامرد در 220 کیلومتری جنوب شیراز 90 کیلومتری پالایشگاه کنگان واقع است . این مخزن دارای یک میدان گازی بزرگ از نوع گاز شیرین با ظرفیت بیش از 10 تریلیول فوت مکعب و حدود 100 میلیون بشکه مایعات گازی است . باتوجه به شرایط مخزن و بهره دهی چاه شماره یک آن که از آذر سال 72 عملیات حفاری آن شروع و در تیرماه 74 وجود گاز در آن اثبات شد امکان تولید 60 میلیون فوت مکعب در روز از هر چاه وجود دارد.
 
منابع دیگر گاز نیـــز در همجوار و نزدیکی این شهرستان وجود دارد که موقعیت ویژه ای از این نظر برای این شهرستان و شهرستان مهر بوجود آورده است که عبارتند از :
 
1-      مخزن گاز وراوی
 
این مخزن در 20 کیلومتری شمال غربی شهر لامرد واقع شده است.
 
2-      مخزن گاز آغار
 
          این میدان گازی به ابعاد تقریبی 8*75 کیلومتر در جنوب فارس و در نزدیکی شهرستان قیر قرار دارد.
 
3-      مخزن گازی دالان
 
این مخزن به ابعاد7*45 کیلومتر در جنوب غربی شهر فراشبند قرار دارد.
 
4-      حوزه گازی پارس جنوبی
 
5-       حوزه گازی پارس شمالی
 
6-       مخزن گازی عسلویه
 
بدلیل وجود منابع گازی این شهرستان و منابع همجوار علاوه برپالایشگاه گازی عسلویه اقدامات تاسیس و راه اندازی پالایشگاه گازی پارسیـان درشهرستان مهر ونزدیکـی این شهرستان در حال انجام می باشد. وجود این پالایشگاه وعبور خط لوله چهارم گازسراسری و منابع گازی می تواند در جهت توسعه شهرستانهای لامرد و مهر نقش موثری ایفا نماید در زمنیه صنعت نیز بایستی برروی صنایع پایین دستی و بالادستی پتروشیمی کار کرد تا یک قطب صنعت پتروشیمی در استان فارس در این شهرستان راه اندازی نمود.
 
      لازم به یادآروی است در زمینه شناخت معادن شهرستان مطالعاتی توسط سازمان صنایع و معادن فارس صورت گرفته که جهت اطلاع دقیق تر می توان به گزارش مربوطه مراجعه کرد .
 
ب - معادن سیمان :
 
براساس تحقیقات انجام شده در شهرستان لامرد ، معادن عظیم سیمان با کیفیت بسیار بالا وجود دارد و مراحل اجرایی کارخانه سیمان لامرد در حال انجام است . ظرفیت تولیدی کارخانه مذکور حدود 3800 تن و سالانه 1000000 تن برآورد شده است .
 
 ج - معادن سنگ گچ :
 
از دیگر معادن موجود در شهرستان لامرد معدن سنگ گچ است که مردم از قدیم الایام آن را می شناخته و با استفاده از کوره های باستانی ( چاهی ) به گچ ساختمانی تبدیل کرده و از آن استفاده می کردند . در حال حاضر یک معدن گچ در روستای پاقلات بخش اشکنان بنام واحد تولیدی صنعتی گچ اهل فعال است که بخش اعظم تولیدات آن به کشورهای عربی صادر می شود.
 
 د- معادن شن و ماسه :
 
در حال حاضر تعداد 6 واحد تولیدی شن و ماسه در شهرستان فعال هستند که از معادن موجود بهره برداری می کنند.
 
      معادن فوق الذکر از منابع شناخته شده است ولی باتوجه به پتانسیل های موجود ، شناخت معادن موجود از طریق یک مطالعه همه جانبه می تواند نقش موثری در ایجاد افزایش تولید داشته باشد.
 
بررسی محدوده زمین شناسی شهرستان لامرد ، معادن ناشناخته موجود درشهرستان را به ما معرفی می کند:
 
       محدوده زمین شناسی شهرستان لامرد پهنه های جنوبی استان فارس را شامل می شود . محور پستی و بلندیهای منطقه عمدتاً‌شمال غربی جنوب شرقی ( روند اصلی زاگرس ) است و ضریب کشیدگی این عوارض بسیار قابل توجه است . محدوده مذکور در برگیرنده قسمت هایی از بخش شرقی کمربند چین خورده - رانده زاگرس است و در تقسیمات فرعی زمین ساختی در منطقه چین خورده ساده زاگرس قرار می گیرد . در ناحیه ،‌ سازنده های مختلف باسنگ های مختلف مشاهده می شود از جمله واحدهای کربناته گروه نیکستان ، واحدهای مارنی - آهکی سازند ، گورپی ، آهکهای ریغی ، واحدهای گچی - مارنی - دولومیتی سازند ساچون ، واحدهای آهکی - دولومیتی ، سازنده های آسماری - جهرم واحدهای مارنی - تبخیری - آهکی - دولومیتی سازند گچساران ، واحد مارنی میشان کنگلومرا و یسلت استونهای آغاجاری ، واحد کنگلو مرایی - مارنی بختیاری و آبرفتهای کواترنری .
 
      از نظر گسترش جغرافیایی ،‌کوهزایی میوسن ، پلیوسن موجب چین خوردگی و خروج از آب در ناحیه زاگرس شد باتوجه به شواهد زمین شناسی فوق و وجود فسیل های برجامانده برروی سنگهای موجود در منطقه همگی نشانگر این است که محدده زمین شناسی منطقه روزی بستر دریا بوده و در کل یک محیط رسوبی تبخیری است که وجود مخازن گاز و نفت این مسئله را کاملاً‌تایید می کند. از طرفی باتوجه به بحث سن شناسی در زمین شناسی و معدن ،‌ دریک محیط رسوبی تبخیری وجود معادن مختلف با شرایط مذکور محتمل می باشد که بعضاً‌در منطقه نیز دیده شده است که عبارتند از :
 
1- وجود کانی های تبخیری شامل سیلویت (silvite ) و بوراکس ( burax ) ، که در ترکیب این کانی ها بر ( Bor ) وجود دارد . عنصر مذکور در صنایع رنگ سازی و عکاسی کاربرد دارد. همچنین کانی زئولیت که به مقدار زیاد در صنایع پتروشیمی ، در صنایع رنگ سازی در فراوانی در تصفیه آبها ،‌کاربرد زیادی دارد که باتوجه به بخش صادرات و نزدیک بودن اسکله بندر عسلویه و همجواری با کشورهای خلیج فارس این مسئله به خوبی توجیه می شود.
 
2-   وجود کانسار آهن و فسفات در محدوده شهروراوی و ایجاد مراکز صنعتی از جمله ذوب آهن در کنار آن توجیه پذیرا است . باید توجه داشت که ذوب آهن در شهر اصفهان وجود دارد ولی مواد اولیه کارخانه ذوب آهن از کرمان تامین می شود در حالیکه این کارخانه می توانست در استان کرمان ایجاد شود که هزینه ای بابت حمل و نقل آن صرف نشود .
 
3-   وجود نفت گیرهای موجود در منطقه که بستر گنبد نمکی می باشد و این گنبدهای نمکی خود منبع نمک و گوگرد می باشد نمک هم قسمت اعظم آن در صنایع پتروشیمی به مصرف می رسد که این در صنایع پتروشیمی بخوبی نمایان است . و همچینن در قسمت غربی منطقه حوالی دارالمیزان توده های نمکی دیده می شود.
 
4-   وجود لایه هایی با کانیهای گچ شامل اپندریت ، ماتریس که در منطقه کارخانه گچ فعال اهل داریم و مصرف آن در کارخانه سیمان بصورت مواد اولیه و سایر مصارف دیگر بخوبی مشخص است .
 
5-   وجود لایه هایی از کانی کربناته منیژیت با فرمول شیمیایی ( mgco3 ) در منطقه دیده می شود که بعنوان خاک نسوز در کوره ها ، بعنوان کمک ذوب و در صنایع رنگ سازی بکار می رود .
 
6-   وجود لایه های مارنی و آهکی و همچنین فراوانی ماسه در منطقه ، ایجاد کارخانه های آجر ماسه - آهکی بخوبی توجیه می شود.
 
7-   باتوجه به شناخت نسبـی از منطقه وجود کانی های فلزی و غیـرفلزی دیگر نیز در منطقـه محتمل می باشد که در این راستا با تشکیل گروه فنی تحقیقاتی می توان آنها را پی جویی و برای مراحل کاری بعدی تصمیم گیری کرد.
 
حمل و نقل :
 
شهرستان لامرد داری چهار محور ورودی و خروجی بنامهای مسیر خنج - علامرودشت - لامرد ، لامرد -اشکنان و لامرد به محور ساحلی از طریق گردنه توکلی است کلیه راههای موصوف آسفالته ولی بدلیل بعد مسافت با مراکز عمده و صعب العبور بودن و داشتن پیچ های خطرناک و کوهستانی و گردنه ای بودن آن یک معضل اساسی در توسعه اقتصادی شهرستان می باشد .
 
 
 
 -فرودگاه بین المللی:
 
فرودگاه بین المللی لامرد در هفته 5 پرواز داخلی به مرکز استان ، یک پرواز به مرکز کشور(تهران) و شش پرواز خارجی دارد. با توجه به اتمام طرح افزایش طول و عرض باند فرودگاه و امکان نشست و برخاست هواپیماهای سنگین و اتمام روشنایی باندآن و استقرار گمرک در این فرودگاه، موقعیت شهرستان لامرد را برای خدمات رسانی علمی،فنی و خدماتی به تمدن عظیم صنعتی عسلویه و پالایشگاه پارسیان نسبت به سایر شهرستان های همجوار متمایز ساخته است.
 
 -اتوبان لامرد- پالایشگاه پارسیان:
 
مسیر فوق عملیات اجرایی آن به پایان رسیده است. با اتصال اتوبان لامرد-پارسیان به پارس جنوبی که در حال اجرا می باشد دسترسی زمینی به منطقه اقتصادی صنعتی عسلویه بهتر فراهم می گردد. با کوتاهتر شدن مسیر می توان از فضای موجود این شهرستان برای استقرار صنایع پایین دستی پتروشیمی و سایر واحدهای تولیدی مربوط به این تمدن صنعتی را در شهرستان لامرداقدام کرد. 
 
در مصوبات سفر ریاست جمهوری سه تصمیم مهم در زمینه راه اتخاذ شده است یکی انجام مطالعه مقدماتی تبدیل راه های فرعی فیروز آباد -قیر- خنج - علامردشت - مهر و دیگری محور لامرد - خنج -قیروکارزین (به طول یک صد و هفتاد و پنچ کیلومتر ) ، اتصال اتوبان پارسیان به اتوبان شیراز جم و عسلویه و یک راه اتوبان اختصاصی طرح ایجاد استقرار صنایع انرژی بر فاصله بین سایت لامرد با سایت کوشکنار که در برنامه این طرح می باشد.
 
 
 
امکانات ریلی :
 
 در سفر هیات دولت به فارس انجام مطالعات امکان سنجی راه آهن گل گهر به محور اصفهان شیراز و زاد محمود لار - لامرد - عسلویه مصوب شد تا یک ارتباط حمل ونقل ارزان و مطمئن پشتوانه صنایع بزرگ لامرد در آینده ای نزدیک باشد .